Hamnar
En hamn är ett av naturen, eller genom särskilda anordningar mot svårare sjögång, skyddat vattenområde, där båtar ligger förankrade eller förtöjda och företar lastning eller lossning, inväntar lämplig väderlek för vidare färd etc.

Ett bra hamnläge har oftast varit en styrande faktor vid etablering av olika slags verksamheter. Hamnar finns således i eller invid samhällen, industrier, fiskelägen etc men även vid strategiska platser utan någon form av bebyggelse, där sjöfarande kunde invänta lämplig väderlek.

Många hamnar är av karaktären naturhamn, d v s belägna i för vind och sjö skyddade lägen och i avsaknad av konstruktioner som pirar, kajer etc.

 
Från Härnösands hamn daterat till 1937
Fotograf : Lundgren Viktor
 
     

På bottnen av sådana hamnar kan man påträffa kulturlager som avsatts under århundraden av nyttjande. Oftast är det fråga om avfall som kastats överbord.

Lastageplatser
En lastageplats är en brygga eller kaj för lastning och lossning av fartyg, vilken inte ryms inom hamnbegreppet, d v s den ligger inte i ett av naturen eller genom särskilda anordningar skyddat vattenområde.

Ballastplatser
Ballast, eller barlast, är sådant - sten, sand, järntackor, slagg, tegel, flinta eller annat - som man lastade ett fartyg med för att förbättra stabiliteten. Fartyg som var olastade eller bara förde litet last försågs med ballast. Ballasten lossades i närheten av hamnar eller andra lastage- platser, innan man tog ombord den "riktiga" lasten. För att inte ställa till problem för övrig sjöfart, så lossades ballasten vanligtvis på bestämda platser. Vissa ballastplatser är stora och kan t o m utgöra konstgjorda öar.